Чи працюють жироспалювачі?

1669 переглядів

Кайла Ітсінес – співавтор програми тренування і харчування BBG (Bikini Body Guides), тренує від 2008 року, за її блогом в інстаграмі слідкують 10 мільйонів читачів. У новому блозі вона розповідає про жироспалювачі.

Як ви, дівчата, вже знаєте, я не дуже вірю у миттєві покращення, коли йдеться про ваше здоров`я. Останніми роками кількість продуктів, що обіцяють жінкам швидку втрату ваги, зростає. Серед них є окрема низка препаратів для зменшення жирових відкладень – спалювачі жиру. Жироспалювачі розроблені, щоб підвищити рівень вашої енергії та прискорити метаболізм. Але як вони діють насправді?
Тож сьогодні я говоритиму про жироспалювачі і поясню, як вони працюють і чого варті.

Що таке жироспалювачі?

На відміну від детоксу, тобто очищення організму, яке обіцяє зниження маси тіла за рахунок зменшення споживання їжі (чи зменшення кількості прийомів їжі, чи урізування раціону), більшість жироспалювачів розроблені для вживання разом із планом харчування та тренувань.

То що саме мається на увазі? Насправді, жироспалювачі – це жодним чином не чудодійні пігулки або магічний порошок. Вони не замінять збалансовану дієту та регулярні вправи.

Як діють спалювачі жиру?

Жироспалювачі – допоміжний засіб. Вони можуть містити низку різноманітних інгредієнтів, залежно від бренда чи форми (таблетка або порошок).

Деякі ключові складові, що застосовуються у жироспалювачах, потрібні, щоб розпочати процес розщеплення жиру і використання його як палива для організму та для стимулювання гормональних реакцій в організмі. Один із найпоширеніших компонентів – кофеїн, який сприяє виділенню гормона адреналіну. Зростання рівня цього гормона стимулює розпад жирових кислот, які потрапляють у кровообіг як паливо.

Іншими інгредієнтами можуть бути:

Л-карнітін – амінокислоти, що допомагають жирним кислотам потрапляти до клітин та виробляти енергію.
Екстракт камбоджійської гарцинії – його видобувають з тамаринду, тропічного фрукта. Цей інгредієнт асоціюється з неприємними побічними ефектами.

Екстракт зелених кавових зерен – містить хлорогенову кислоту, що має гальмувати накопичення жиру.

Екстракт зеленого чаю – може допомогти розігнати метаболізм та має водночас окислювальні і жироспалювальні властивості. Найчастіше у жироспалювачах міститься екстракт зеленого чаю, здебільшого у формі катехінів (антиоксидантів). Це означає, що зеленого чаю у жироспалювачі зазвичай більше, ніж у звичайній чашці чаю.

Жироспалювачі також можуть містити надлишок вітаміну В та глюкози.

Суміш складових, що застосовується у жироспалювачах, має дати тобі заряд енергії та в деяких випадках ще й придушувати апетит.

Чи жироспалювачі дієві?

Тепер, коли ти трохи знаєш про жироспалювачі, у тебе може виникнути запитання: чи вони дійсно працюють?

Як я вже згадувала, спалювачі жиру створені для максимізації результату від дієти та вправ. Але водночас, коли вони потенційно допомагають збільшити відсоток жиру, що окислюється та переробляється в енергію, ця дія має місце саме через раптове збільшення енергії. На жаль, ефект може бути схожим на стрибок рівня цукру у крові – ти можеш відчути себе дуже виснаженою після тренування.

Окрім цього жироспалювачі здебільшого містять інгредієнти, що можуть тим чи іншим чином позначитися на результаті. Багато з них містять стимулятори, що діють на нервову систему. Як ти вже знаєш, такі стимулятори, як кофеїн, можуть мати не надто добрі побічні ефекти, тим паче якщо споживати його у великій кількості. Коли ти приймаєш жироспалювачі та ще й випиваєш декілька чашок кави, ти змушуєш свій організм працювати інтенсивніше, ніж це потрібно. Це означає, що організму потрібно довше відновлюватися після тренування, ніж коли жироспалювачі не вживаються.

Природні спалювачі жиру

Поки деякі потерпають від жироспалювачів, щоб здолати шлях до схуднення, інші воліють триматися від них якнайдалі. Добрі новини в тому, що ти все одно маєш змогу сприяти спалюванню жиру, додаючи деякі природні жироспалювачі до своєї дієти.

Ось деякі жироспалювальні продукти:
Імбир – разом із сприянням травленню імбир має терморегулятивний ефект. Температура тіла зростає і змушує організм витрачати більше енергії.

Куркума – містить куркумін (не дивуйтеся). Куркума може стримувати розвиток сітки кровоносних судин, що формують жирову тканину. До того ж вона, як і імбир, дає ефект термогенезу. Додавай її в карі чи використовуй як приправу до курки.

Кориця – має термогенічні властивості. Кориця – чудовий доданок до твоєї кави чи вівсянки.

Часник – ще один терморегулятивний продукт, спробуй додати його до печені або овочів на пару.

Чи варто вживати жироспалювачі?

Тепер ти ще більше знаєш про них і можеш самостійно зробити висновок, чи підходять тобі жироспалювачі. Пам’ятай лише, що спалювачі жиру не можуть замінити здоровий спосіб життя, вони можуть допомогти разом із ним.

Я також вже пояснювала, що деякі складові жироспалювачів взагалі мають негативний вплив на організм. Впевнена, це не здивує жодного з вас, та я не вірю у таку вже необхідність вживання жироспалювачів для схуднення. Добре збалансована, поживна дієта та регулярні тренування зможуть дати потрібний поштовх природному спаленню жиру – такий спосіб схуднення найздоровіший.

Пам’ятай, що зменшення маси тіла – це процес. Добре стався до свого тіла, дай йому час змінюватися у своєму власному темпі. І ти досягнеш мети.

З любов’ю, Кайла.